De acht grootste nadelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie, er zijn weinig bouwonderwerpen zo vaak bediscussieerd als het wel of niet isoleren van de spouwmuur. Ongetwijfeld heeft spouwmuurisolatie zo z’n voordelen, zoals een van de meest energiebesparende soorten van isolatie, maar de lijst met nadelen is ook fors. 

Nadeel 1. De kosten van spouwmuurisolatie

Je spouwmuur isoleren is duur. Vaak veel duurder dan het isoleren van andere plekken in het huis. Ben je zelf een expert en heb je zelf de juiste hulpmiddelen? Dan geldt dit nadeel natuurlijk niet voor jou. Maar waar je een zolder of een plafond relatief makkelijk zelf kunt doen als je een beetje handig bent is je spouwmuur isoleren een heel ander verhaal. Doordat een spouwmuur isoleren specialistisch werk is, zijn de meeste mensen aangewezen op een expert, wat de kosten opdrijft. Duurzame alternatieven zoals Metisse en houtwol kunnen qua prijs variëren, maar zijn over het algemeen ook duurder dan traditionele isolatiematerialen.

Nadeel 2. Je creëert een brug voor vocht van buiten

Met spouwmuurisolatie vul je de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Dit kan echter ook een vochtbrug creëren, waardoor vocht van buiten naar binnen kan trekken. Bij duurzame materialen zoals Metisse en houtwol is de kans op vochtophoping kleiner door hun damp-open structuur, maar volledig uitsluiten kun je het risico niet.

Nadeel 3. Je kunt helemaal niet zien of de spouwmuur wel helemaal vol zit

Wanneer de spouwmuur wordt geïsoleerd, gebeurt dit vaak door materiaal te spuiten via kleine gaten in de buitenmuur. Dit maakt het moeilijk om te controleren of de hele spouw volledig is opgevuld. Bij niet goed geïsoleerde plekken kan warmte ontsnappen, wat leidt tot energieverlies en vochtproblemen.

Nadeel 4. Het laat vaak sporen achter aan de buitenkant van je huis

Na het isoleren van je spouwmuur blijven er vaak zichtbare sporen of “littekens” achter op de buitenmuur. Dit kan alleen worden weggewerkt met buitenmuurverf of andere afwerkingen, wat extra kosten en werk met zich meebrengt. Afhankelijk van de methode en het materiaal kunnen deze sporen min of meer zichtbaar zijn.

Nadeel 5. Het wordt heel vaak niet goed gedaan

Uit onderzoek blijkt dat spouwmuurisolatie vaak niet correct wordt geïnstalleerd. Toen ze in het Verenigd Koninkrijk in 2015, 250.000 met spouwmuurisolatie geïsoleerde huizen met infraroodmeters testten, bleek dat 24 procent niet goed was aangebracht en kans liep op problemen in de toekomst. Ook bij duurzame materialen zoals Metisse en houtwol is een correcte installatie cruciaal, hoewel gespecialiseerde bedrijven die deze materialen installeren meestal nauwkeuriger te werk gaan.

Nadeel 6. Schimmel bij vervuilde spouw of cementresten

Een vervuilde spouw kan leiden tot schimmelvorming bij spouwmuurisolatie, wat niet alleen de isolatiewaarde vermindert, maar ook vochtproblemen kan veroorzaken. Duurzame isolatiematerialen zoals houtwol hebben betere vochtregulerende eigenschappen, waardoor het risico op schimmelvorming kleiner is.

Nadeel 7. De isolatie kan eruit vallen

Bij spouwmuurisolatie met korrels of schuimparels kan het materiaal na verloop van tijd uit de spouw vallen, bijvoorbeeld bij het vervangen van kozijnen. Dit probleem komt minder vaak voor bij vaste isolatiematerialen, maar blijft een punt van overweging als je kiest voor een flexibele oplossing.

Nadeel 8. De spouwankers roesten door vocht in de spouw

Vocht in de spouw kan roestvorming veroorzaken bij de spouwankers, vooral als deze niet van roestvrij staal (RVS) zijn. Met duurzame isolatiematerialen zoals Metisse en houtwol wordt de spouw minder vochtig, wat de kans op roestvorming vermindert, maar het blijft belangrijk om de staat van de spouwankers vooraf te controleren.

 

Nadeel 9. Een onjuiste breedte van de spouw

Voor spouwmuurisolatie moet je spouw minimaal 5 meter breed zijn. Wanneer je spouw smaller is, is het niet mogelijk om je spouw effectief te isoleren. Isoleer je een smalle spouw alsnog? Dan zorgt het voor problemen waaronder vochtophoping. Niet elke spouw kan dus geïsoleerd worden, terwijl voorzetwandisolatie of gevelisolatie meestal wel een goede mogelijkheid is.

Nadeel 10. Verminderde natuurlijke ventilatie

Een van de grootste uitdagingen bij isolatie is de (natuurlijke) ventilatie van je woning. Een ongeïsoleerde spouw zorgt van nature voor ventilatie. Wanneer je je spouw isoleert zonder goed na te denken over ventilatie, krijg je problemen zoals vochtproblemen en een slechter binnenklimaat. Oplossingen zijn er gelukkig wel, zoals ventilatieroosters of een ventilatiesysteem.

Conclusie

Er zijn veel mensen tevreden met hun spouwmuurisolatie. Dat valt niet te ontkennen. Maar zoals de bovengenoemde nadelen laten zien, is het belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je aan de slag gaat. De keuze voor traditioneel isolatiemateriaal zoals schuimparels en korrels, of voor duurzame alternatieven zoals Metisse en houtwol, hangt af van je budget, de staat van je spouw en je duurzaamheidsdoelen. Zorg ervoor dat je een betrouwbare installateur kiest en dat je vooraf de staat van de spouw goed laat controleren om onaangename verrassingen te voorkomen.

Isolatie keuzehulp

Wat wil jij isoleren?

Met onze keuzehulp vind je wat je nodig hebt.

Start keuzehulp